Home
Voor wie
De training
Agenda
Praktisch
Over de trainers
Contact
Programma
Open Focus
Mindfulness
Theorie U
Creatiespiraal
een ander perspectief
Theorie U

 

Theorie U: leiding vanuit de toekomst die zich aandient
Op basis van zijn ervaring met een aantal van de meest succesvolle leiders en vernieuwers van de wereld, toont Otto Scharmer in Theorie U hoe groepen en organisaties leiderschap kwaliteiten kunnen ontwikkelen om een ​​toekomst te creëren die anders niet mogelijk zou zijn.
We weten veel over wat leiders doen en hoe ze het doen. Maar we weten heel weinig over de innerlijke plek, de bron van waaruit zij opereren. En het is deze bron die "Theorie U" probeert te verkennen.
 
 
De U: één proces, vijf bewegingen
Wanneer leiders het vermogen ontwikkelen om dicht bij die bron te komen, ervaren zij de toekomst alsof deze "geboren wil worden" – een ervaring die ‘Presencing’ wordt genoemd.  Die ervaring brengt vaak ideeën met zich mee voor het aangaan van uitdagingen en voor het tot stand brengen van een anders onmogelijke toekomst. Theorie U laat zien hoe het vermogen van presencing kan worden ontwikkeld.
 
Presencing is een reis met vijf bewegingen:

 
 
In de beweging naar beneden aan de ene kant van de U verbinden we ons met de wereld buiten onze institutionele bubbel. Aan de onderzijde van de U verbinden we ons aan de wereld die zich van binnen uit aandient. Aan de andere kant van de U brengen we het nieuwe voort in de wereld.
 
Op die reis, aan de onderkant van de U, ligt een innerlijke poort, die van ons vraagt om alles te laten vallen wat niet essentieel is. Dit proces van laten-gaan (van ons oude ego en zelf) en laten-komen (van onze hoogste toekomstige mogelijkheid: ons Zelf) vormt een subtiele verbinding met een diepere bron van weten. De essentie van presencing is dat deze twee zelven, ons huidige zelf en ons beste toekomstige Zelf, elkaar vinden aan de onderkant van de U en beginnen te luisteren en resoneren met elkaar.

 
Zodra een groep mensen deze drempel overgaat, blijft niets hetzelfde. Individuele leden en de groep als geheel beginnen te werken met een verhoogd niveau van energie en een gevoel voor de toekomstige mogelijkheid.
 
 
Theorie U moedigt je aan om in de toekomst te stappen die zich aandient.


HomeVoor wieDe trainingAgendaPraktischOver de trainersContact